За нас

Психолог

Дарина Токалиева

Психолог, базов консултант по ППТ, обучаващ се психотерапевт в модул майсторско ниво по позитивна психотерапия, член на ДППБ.

Телефон за връзка: 0885858973

Любим цитат:

„Детето винаги може да научи един възрастен на три неща: да бъде щастлив без причина, да бъде винаги зает с нещо и да знае как да изисква с всички сили това, което желае.“

Паулу Коелю

Психолог Дарина Токалиева

Здравейте! Аз съм Дарина и съм детски психолог.

Да бъдеш детски психолог е може би най-отговорната част от професията психолог. Знам колко е трудно на родителя да избере най-правилния специалист от морето от професионалисти, защото ще гласува доверие на друг, да бъде част от психическото израстване на детето му. Някои хора наричат детската психика – чиста бяла дъска или пластелин за моделиране. Да, в идеалния случай това е така. Но уви, има събития които изцапват тази бяла дъска или моделират пластелина в причудливи форми.

Детската психика не винаги има ресурса да се справи с всяко събитие или да осъзнае някоя дисфукционална ситуация. Най-често проблемите, които зацапват бялата дъска са преживян развод на родителите, загуба на член от семейството, агресия и нападки от съученици или учители, сексуално посегателство, не добра адаптация в новото училище, влошена семейна обстановка, поява на брат или сестра, съобщаване на детето, че е осиновено и още куп други ситуации.

Детският психолог не работи само с детето. Често се налага, участие да вземат в психологическите сесии и родителите. Важно е да обединим заедно усилия и да получим добрия краен резултат – психически здраво и щастливо дете.

Много често, причина за посещението на възрастен индивид в кабинета на психолога, се оказва детската травма, която е оказвала влияние върху психиката и поведението на човека до зрялост.

Травматичния опит със загуба на близък човек в детска възраст, води в зрялост до танатофобия (страх и неприемане на смъртта). Слабата социализация на детето в училище, води до социална тревожност и лоша адаптация в зряла възраст. Наблюдението на агресивно поведение в семейството, след години се трансформира в страх от обвързване и създаване на семейство или повтаряне на семейния модел, който детето е виждало.

Често на последна сесия с детето, родителите споделят, че са отлагали дълго време посещението в психологическия кабинет, защото са се притеснявали или срамували. Да, трудно е да признаем, че точно нашето дете има проблем, но дори и да се опитваме да не го забелязваме, то проблемът си остава. И с времето психичната нестабилност ескалира.

Добрият родител се грижи както за физическото здраве на детето си, така и за психическото.

В работата си използвам позитивна психотерапия, арт-терапия, приказко-терапия, игрова терапия. Инструментите и методиките които ползвам са много, но това не е от значение. От значение е само, крайният резултат. За мен е важно да развия потенциала на всяко дете, което е в кабинета ми. Целта ми е освен да отработим травмите, но и да  помогна детето да види своите силни страни и да бъде по-уверено в себе си.

Обучение и специализации

Вярвам, че добрият специалист трябва да бъде добре образован. Но също знам, че всички ние е нужно да не спираме да се учим и подобряваме цял живот. Това са част от моите обучения, които ми помогнаха да бъда добре подготвен професионалист.

5

Позитивна психотерапия към ДППБ - Базисно ниво

5

Психодинамика към ДППБ - Майсторско ниво

5

Успешно взаимодействие между училището / детската градина и семейството. Реална картина, възможности за развитие, техники за позитивна комуникация.

5

Базово обучение по Психосоматика

5

Участие в психотерапевтична работилница "Реката на живота"

5

Участие в психотерапевтична работилница "Кризите в семейството"

5

Завършен курс по себепознание "Емоционална Интелигентност"

5

Лесни стъпки в приобщаването - тренинг обучение

5

Позитивна комуникация в образованието (в екипа, с деца, с родителите). Как да водим трудните разговори, да се справяме с конфликтни ситуации, да разбираме и да бъдем разбрани.

5

Трансформация на съзнанието - обучителен курс

С какво работя?

Психологията е необятна наука и винаги ще има какво ново да научим, считам че един специалист трябва да се профилира в определена област, така че предмет на моята работа са:

check circle icon Агресивно поведение при деца

Не винаги детската агресия е нужда да нараня. Тя често е вик за внимание и подкрепа.

check circle icon Емоционален срив

Плач, агресия и дори понякога апатия (детето остава без емоции). Детската психка няма особено голям ресурс за да преживее по-силно емоционални събития.

check circle icon Развод на родителите

Аз при кого ще остана? Вярно ли е това което чух мама да казва за татко и татко за мама? Обичат ли ме още? Кой ще бъде моят дом?

check circle icon Слаба социална адаптация

Не мога да си намеря приятели, всички ме отбягват! Никой не ме разбира. Срамувам се да говоря със съучениците ми, продавачката в магазина, роднините ми.

Психолог Дарина Токалиева

Изготвяне на терапевтичен план

В първите срещи се изготвя терапевтичен план, който се обсъжда с клиента, относно протичането на бъдещата терапевтична работа.

Психолог Дарина Токалиева

Терапия без лекарства

Ако човек подреди мислите си и разреши вътрешните си конфликти, ще се избави от проблемите причиняващи се от страдащата психика.

Психолог Дарина Токалиева

Индивидуален подход към всеки

Няма готов шаблон по който да се работи с всички. Психиката на един страда заради загубата на близък, при друг от самота или любов, при трети   страхове, а четвърти от нещо напълно различно.

Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева
Психолог Дарина Токалиева

Психолог Любомир Левтеров

Тревожни разстройства, преживяни загуби, фобии, ОКР, пост-травматично стресово разстройство, психосоматични симптоми.
phone volume iconЗа връзка: 0888131108

Психолог Дарина Токалиева

Психолог Мартина Георгиева

Зависимости, депресия, тревожност, преживян стрес, загуба на близки хора, емоционален срив.
phone volume iconЗа връзка: 0884413993
Психолог Дарина Токалиева

Психолог Таня Тодорова

Фамилна терапия, семейни отношения, партньорска влошена динамика, разводи, преживяна изневяра, емоционален срив.
phone volume iconЗа връзка: 0878818851

Психолог Дарина Токалиева

Психолог Антония Янакиева

Проблемно поведение при тийнейджъри, агресивност, развод на родителите, загуба, социална адаптация, тревожност и депресия, връзката дете-родител.
phone volume iconЗа връзка: 0886899950
Психолог Дарина Токалиева

Психолог Дарина Токалиева

Проблеми с детето във възрастта 3-13 години, недобра социална адаптация, девиантно поведение, преживян стрес, агресивност
phone volume iconЗа връзка: 0885858973
Психолог Дарина Токалиева

Адрес на кабинетите:

Кабинет №1:

гр. Бургас, ул. Иван Шишман 30

Кабинет №2:

гр. Бургас, ул. Александровска 42

Телефон за контакт: 0888 05 09 86

Понеделник - Петък : 09:00 – 20:00
Събота - Неделя : 09:00 – 18:00
Психолог Дарина Токалиева