Има хора, за които оставането без партньор е изключително притеснителна ситуация, граничеща с патология. В тази статия ще разгледаме ануптафобията: патологичният страх да нямаш или да си без партньор. Ще разгледаме какво означава, основните му признаци и симптоми, за да можете да разберете дали страдате от ануптафобия и какво да правите с нея.

Обичате ли да прекарвате време със себе си или се страхувате от самотата ? Чувствате ли се добре да сте сами? Прочетете и разберете дали имате ануптафобия.

Какво се разбира под ануптафобия?

СамостоятелностФеноменът на ануптафобията е свързан с идеята за нужда от партньор. По този начин това може да доведе до неуморно търсене на някого, с когото да споделите живота си, или (ако имате партньор) до силен страх да не го загубите и да се сблъскате със самотата.

Ануптафобията включва тежки тревожни разстройства , свързани с патологичен страх „да останеш сам завинаги“. Доста крайна и вредна идея, тъй като тези хора вярват, че имат нужда от някого, за да бъдат добре. И, разбира се, техните взаимоотношения в крайна сметка се превръщат в токсични връзки, блокирани от страха да не загубят другия човек, което ги води до патологично отчаяние да угодят на другия.

Ануптафобията се среща по-често при хора на възраст между 30 и 40 години, поради натиска, който се упражнява социумът във връзка със създаването на семейство и възрастта на човека. На тридесет и няколко годишен човек, който е видян без партньор, често се казват фрази като „ще останеш сам цял живот“. Това, което се случва, е, че хората не измерват величината на думите си и те могат да причинят сериозна вреда.

Нека се задълбочим в тази фобия от загуба на партньор или да бъдеш оставен сам, за да прегледаме нейните възможни последствия.

Основни симптоми

Ануптафобията, подобно на фобия от всякакъв вид, се характеризира с поредица от симптоми, които подсказват патологичния страх на някого да остане сам. Сред най-характерните можем да споменем:

  • Постоянна критика към хората, които обичат да бъдат необвързани.
  • Ниско самочувствие.
  • емоционална нестабилност.
  • Идеализиране на хората, с които излизат.
  • Бъдеща проекция след първа среща.
  • Мислете за безбрачието „като за нещастие“.
  • Вярвайки, че сами те никога няма да бъдат щастливи.
  • Кратки периоди на необвързаност.
  • Постоянна смяна на партньори.
  • Неспособност да се насладите на нещо сами.

Хората страдащи от ануптафобия, не могат да се насладят на прекарването на времето със себе си, тъй като смятат, че без някой до себе си няма да могат да бъдат щастливи.

Страх да останеш без връзка? Възможно е да страдате от ануптафобия!

Защо се страхуваме да останем необвързани?

Основната причина за страха от необвързаност се крие в дискурсите, които хората може да са усвоили през целия си живот за това какво означава да имаш връзка . Ако са отгледани в семейства, чиито ценности и учения сочат нуждата от партньор, за да живеят по-добре, тогава хората вероятно интернализират и възприемат този дискурс.

С тази интернализация на ценностите, идеята да бъдеш сам, психиката го приема като нещо крайно лошо и опасно. Самодостатъчността е нежелана при страдащите, което води до невъзможността да се наслаждават на самостоятелния живот.

Страхът да не си ерген е сянка, която покрива социалните дискурси от миналото, които мислят само за традиционната идея да се ожениш, за да изградиш семейство и да бъдеш щастлив.

Тези, които страдат от този вид фобия, почти е сигурно, че ще развият връзки на съзависимост , токсични взаимоотношения и ще имат много ниско самочувствие. Страхът да не си сам е просто призрак. За да обичаш някого със здраве, първо трябва да се научиш да обичаш себе си.

В рамките на последствията от ануптафобията можем да открием тежки депресивни симптоми, произтичащи от патологичното убеждение, че самотата е нещо лошо. Има случаи, в които тази идея и трудността при установяване на връзка водят до дълбока тъга, която става патологична.

Преодолейте ануптафобията

Страх да останеш без връзка? Възможно е да страдате от ануптафобия!За да преодолеете ануптафобия, е от решаващо значение да започнете да работите върху самочувствието. Това е вашата оценка за себе си. Следователно ще трябва да го подсилите, ако това, което искате, е да оставите страха от функциониране без партньорска връзка, зад гърба си.

Работете върху самочувствието си, за да го укрепите. Докато живеете с идеята, че имате нужда от някой друг, за да бъдете щастливи и не виждате своята ценност и стойност, вероятността да попадате отново и отново в грешната връзка е голяма.

За да подобрите самочувствието си , започнете от това, да опознаете себе си. В много случаи тези, които имат ниско самочувствие, всичко, което правят, е да се бият и да се наказват за това, че се сравняват с другите. Ако искате да подобрите самочувствието си, спрете да оглеждате другите и погледнете себе си.

Започнете с това, да разберете какво обичате да правите, какви неща харесвате и какво избягвате. Научете малко за себе си и след това действайте: насърчавайте се да правите само онези неща, които ви интересуват. Отидете на кино, гледайте сериал, прочетете книга, разходете се в парка.

Започнете, като правите сами неща, които биха ви харесали с някой друг. И дори ако в началото ви е трудно, по-късно ще откриете, че можете да им се насладите и сами. Ще разбиете схемата да смятате, че имате нужда от чужда компания, за да сте добре, и ще цените собствената си компания.

С признателност към себе си ще видите, че по-късно ще можете да се изправите пред връзките си по здравословен начин , тъй като няма да повярвате, че с края на една връзка вашият свят свършва. Обичайте първо себе си, а след това някой друг. Така ще се насладите на свободата си и ще оставите ануптафобията зад гърба си.

Психолог Любомир Левтеров

Психолог Любомир Левтеров

Завърших образованието си в Русия, гр. Санкт Петербург. Работя основно с хора, страдащи от тревожност, преживян стрес, загуби, нарушения на съня, социална тревожност, обсесивно компулсивно разстройство, психосоматика.

Психолог Любомир Левтеров

Страх да останеш без връзка? Възможно е да страдате от ануптафобия!

Завърших образованието си в Русия, гр. Санкт Петербург. Работя основно с хора, страдащи от тревожност, преживян стрес, загуби, нарушения на съня, социална тревожност, обсесивно компулсивно разстройство, психосоматика.