Паническите атаки са често срещано преживяване сред хората, които страдат от тревожни разстройства. По време на паническа атака човек може да изпита редица физически и психологически симптоми, включително болка в гърдите, изпотяване, треперене и чувство за предстояща гибел или опасност. Въпреки това, това, което много хора може би не знаят е, че пристъпите на паника могат също да причинят временно повишаване на кръвното налягане. В тази статия ще проучим връзката между пристъпите на паника и високо кръвно налягане, както и какви стъпки можете да предприемете, за да се справите с тези състояния.

 Какво е паническа атака?

Паническата атака е внезапна поява на силен страх или дискомфорт, която може да продължи от няколко минути до часове. Симптомите могат да бъдат физически, като ускорен пулс, изпотяване и недостиг на въздух, или психологически, като силен страх, чувство за нереалност и усещане че нещо лошо ще се случи. Пристъпите на паника могат да се появят неочаквано и хората, които ги изпитват, също могат да почувстват загуба на контрол или страх от смърт.

Високо кръвно налягане и паник атака

Високо кръвно налягане и паник атака

 Как паническата атака влияе върху кръвното налягане?

Вероятно, въпросът който ви кара в момента да четете тази статия е „Мога ли да умра по време на паник атака?“.  Паническите атаки, в общ смисъл, не могат да ви убият. Няма почти никакъв сценарий, при който пристъп на паника може да ви убие, защото пристъпите на паника не са причинени от физически проблеми, нито създават трайни физически увреждания.

Или на кратко – Не, няма да умрете от паник атака!

По време на паническа атака се активира реакцията на тялото „бий се или бягай“, което предизвиква освобождаване на адреналин и други хормони на стреса. Тези хормони могат да причинят ускоряване на сърдечната честота и свиване на кръвоносните съдове, което води до временно повишаване на кръвното налягане. Обикновено, горната граница се вдига до 160-170 за около 15-30 минути, което показва че високото кръвно е психогенно, а не сърдечна увреда – тоест няма постояно високи стойности на кръвното налягане.

Вашето кръвно налягане наистина се повишава, когато имате тревожност. Два различни фактора водят до поява на високо кръвно налягане по време на атака:

  • Адреналин, който кара сърцето ви да ускори кръвта в тялото ви.
  • Хипервентилация, която кара кръвоносните Ви съдове да се свиват.
Как да се справим с високо кръвно налягане?

Как да се справим с високо кръвно налягане?

 Как да се справите с пристъпи на паника и високо кръвно налягане

Ако изпитвате пристъпи на паника и високо кръвно налягане, важно е да потърсите кардиологична консултация от медицински специалист. След като се уверите, че сърцето е здраво и проблема не е физически, опитайте се да се справите с тревожното разстройство. Има няколко стратегии, които могат да бъдат полезни при справяне с високото кръвно налягане и паник атаките. Например, някои хора откриват, че техники за релаксация, като дълбоко дишане или медитация, могат да им помогнат да потиснат безпокойството си и да намалят кръвното си налягане.  Други предпочитат лекарствена терапия с антидепресанти, антипсихотици и бетаблокери.

Важното е, не как да скрием или потиснем симптома високо кръвно, а да открием причинатата която го отключва и да я отработим.

Какво да променя още днес?

 

Неща, които можете да направите, за да се чувствате по-малко тревожни

Независимо дали имате тревожно разстройство или не, всеки може да се възползва от намаляването на ежедневните си нива на тревожност. Ето някои промени, които можете да направите в ежедневието си, за да намалите нивата на тревожност:

  • Наспи се. Сънят е много важен за цялостното здраве и получаването на достатъчно сън може да направи огромна разлика в ежедневните нива на тревожност. Повечето хора се нуждаят от 7 до 9 часа сън всяка нощ, така че не забравяйте да се стремите към това.
  • Хранете се балансирано. Яденето на питателни храни може да помогне за поддържане на вашето физическо и психическо благополучие. Стремете се да напълните чинията си със здравословни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, когато е възможно. 
  • Движете тялото си. Движението на тялото ви е важно, независимо дали това включва тренировка с тежести във фитнеса или разходка из квартала. Ежедневните упражнения и движение могат да ви помогнат да увеличите ендорфините и да намалите нивата на стрес.
  • Практикувайте медитация. Това е прекрасен начин да изключите мислите и да дадете възможност на мозъка да отпочине за 5 минути. Ще бъдете очудени, колко добре се отразява това на тревожния мозък.
  • Изключете стимулантите. Изхвърлете в коша всички енергийни напитки! Намалете кафето до една чаша на ден или го заменете с безкофеиново. Всичко, което стимулира нервната ви система, трябва да бъде внимателно преценено, дали е редно да влезе във вашето тяло. Предполагам, че няма нужда да коментираме наркотиците и въздействието им върху нервната система.
  • Намаляване на стресовите фактори у дома, на работа и в училище, където е възможно. Забавете темпото на живот. Не трябва да всичко да бъде на всяка цена. Или цената която плащате, трябва да осъзнаете, че е вашата психика и физика.
  • Изправяне пред проблемите, вместо да ги избягвате. За да бъдете спокойни, научете се да вземате решения, вмето да отлагате и да се тревожите!
  • Замяна на негативните мисли с по-положителни или реалистични. Ще ми се пръсне сърцето…Замислете се, че това сърце го чакате всеки ден да се пръсне и все не се пръска. Ще падна и ще умра. И уж все ще се мре, а накрая всички сме живи. Опитайте се да мислите рационално, а не емоционално. Останете в реалността.

 И в този ред на мисли…

Повишаването на кръвното налягане, предизвикано от безпокойство, е временно и ще отшуми, след като тревожността намалее. Вашето тяло е проектирано да се справя с повишаването на кръвното налягане. Всеки път, когато отидете да бягате, например, кръвното ви налягане претърпява значителен скок. Изкачването на стълби, чистенето на дома или танцуването, са дейности които вдигат кръвното ви налягане до 180-220 и пулса до 150-200 урара в минута. Тогава просто не се замисляте и го приемате за нормално. При паник атака, гледате тялото под лупа и всяка промяна ви се струва ненормална и притеснителна.

Реалността е, че скоковете в кръвното налягане на всички възрасти и полове са нормални и тялото ви е проектирано да се справя с тях. Сърцето е толкова перфектен орган, че трябва да се постараете доста, за да го повредите. Вероятно разглеждате себе си, като крека порцеланова кукла, която уж всеки момент ще се счупи, но уви… все оцелява. И разбира се, и за в бъдеще ще оцелява! Но вместо да се опитвате да свиквате с паническите атаки, опитайте се да потърсите психотерапевтична помощ и да откриете причината за тях.

Паническото разстройство не е присъда – то има начало и край!

Психолог Любомир Левтеров

Психолог Любомир Левтеров

Завърших образованието си в Русия, гр. Санкт Петербург. Работя основно с хора, страдащи от тревожност, преживян стрес, загуби, нарушения на съня, социална тревожност, обсесивно компулсивно разстройство, психосоматика.

Психолог Любомир Левтеров

Паник атаки и високо кръвно – Как да се справя?

Завърших образованието си в Русия, гр. Санкт Петербург. Работя основно с хора, страдащи от тревожност, преживян стрес, загуби, нарушения на съня, социална тревожност, обсесивно компулсивно разстройство, психосоматика.