Питате ме – вярвам ли, че менталистите познават?!?

Мисля, че психологията не е гадаене, а тези, които наричат себе си менталисти използват науката психология. Всъщност, може би, въпросът е какво е менталист.

„Правя всичко с главата си. Менталистът е нещо различно от фокусника. Помощните средства са хората в публиката и аз си взаимодействам с тях”, казва Лиор Сушард, който определя себе си за менталист. В синонимния речник ментален е душевен, психически. Терминът се отнася до всичко, което се става в ума на човека: ментален процес – мислене; ментален обект – образът на Дядо Коледа, и т.н.

Езотериката (обяснителен модел за вътрешното, някои я наричат псевдонаука, защото не работи с факти, а менения) също има обяснителен модел за менталното – „Менталното ниво е мястото където обитава нашият дух или ум. Наричано творческо, менталното ниво е мястото, където се създават идеите и от където често получаваме вдъхновение. Без да е свързано с времето или пространството, менталното ниво изпълнява две много важни магически функции: Позволява ни да правим контакт с всеки ум или интелект от всяко време или място в света и ни позволява да създаваме идеи които могат да приемат формата на астрално ниво и накрая да се прояват във физическият свят.”

Питате ме – вярвам ли, че менталистите познават

За мен ментализмът е малко попкорнпсихология – такава, която идва освен да ни у-чуди, и да ни забавлява. Менталистите са описвани като хора, които могат да „четат” мислите ни, но това е само на пръв поглед. Всъщност менталистите успяват да ни „разчетат”, защото и при нас, както при животните има знаци, които лесно ни издават – забелязва се кога лъжем, кога преиграваме, кога искаме упорито да скрием нещо, и менталистите са тези, които са способни да го видят. Всяка една промяна на физическото ни състояние издава нещо различно за нас. Менталистът има познания за психологията на човека, отлична памет и бърза реакция. Ментализмът е малко или много е шоу, което цели да ни накара да мислим, че тези хора използват магия.

„За някои хора това е просто магия, за други свръхестествено явление, а според трети всичко е част на нашата психика и въображение. Дали това е илюзия, паранормално явление, хипноза или действително е способността някой да може да „навлиза” в психиката ни, не може да се отговори категорично.” Правени са много изследвания и проучвания, но както със всичко останало, което звучи невероятно по един или друг начин, и ментализмът има своите поддръжници и неверници.

От книгата на известния, самоопределящ се за менталист Сушард разбираме, че в познаването на случайно число от 1 до 10 има някаква логика – човекът никога няма да избере 1 или 10, защото са граничните числа, никога няма да посочи и 5, тъй като това му се струва твърде лесно. В най-честите случаи хората избират 7 – за тях това число има някаква специална сила, свързва се с целостта и носи символика от Библията.. „Аз не знам какво си мисли един човек. Знам как мисли”, твърди Сушард в почти всяко свое интервю или гостуване, обяснявайки, че използва силата на ума си.

Питате ме – вярвам ли, че менталистите познават

Разбира се аз нямам обяснение на по-сложните му „номера”. Знам само, че психологията не е представление и шоу, а метод, в който човекът израства, а не спектакъл, на който е публика. Освен всичко аз мисля, че менталистите са изучили добре методът на хипнозата, НЛП техниките. И като при всеки фокус, смятам, че центърът на внимание е в менталиста, а не в човека и той е този, който обира „престижа. В психологичното подпомагане човекът е главният актьор, а не наблюдател. Затова не бих се доверил на менталист за консултант, но бих гледала такъв спектакъл.

Психолог Антония Янакиева
Психолог Антония Янакиева

Работя основно с тийнейджъри и възрастни. Проблематиките с които най-често се сблъсквам са:
Влошени осношения дете-родител, слаба социализация, агресия, преживяно насилие, LGTBQ приемане, родителско отчуждение, тревожност, депресия, екзистенциални кризи.

Психолог Антония Янакиева

Питате ме – вярвам ли, че менталистите познават

Работя основно с тийнейджъри и възрастни. Проблематиките с които най-често се сблъсквам са: Влошени осношения дете-родител, слаба социализация, агресия, преживяно насилие, LGTBQ приемане, родителско отчуждение, тревожност, депресия, екзистенциални кризи.