Конфликт между поколенията се повтаря в цялата човешка история. Може би влизането във водораздела е репликата „ние едно време“. Забелязала съм , че тя е всъщност е словесният еквивалент на „аз вече не съм дете“ или, ако така ви харесва повече – „аз съм истински голям“. Не казвам, че всички поколенчески динамики водят в кабинета на психолога, но това вечно противопоставяне „млади-стари“ е доста често в основата на тийнейджърското“не ме разбират“ и отдалечаването (буквално отрязването на родителя).

Разбира се, тази автономност е необходима на младежите, но тя би била по-лесна, ако родителите не реагираха на това с гняв, раздразнение и обида. Често чувам „те не уважават, не зачитат, мързеливи са, мислят само за забавление“ и целият арсенал познати от този сценарий реплики. Тук ми се иска да поговоря за поколенията на младите, с които работя аз в практиката си. Освен , че конфликтът стари -млади, вечен като света, има и някои „модерни“ особености. Ясно е, че бумът на техническата революция – тоталното обсебване от новите технологии, от една страна, както и ковид от друга, предпоставят „забързано-ускорено развитие“ и по-дълбоки разлики между поколението – у нас, родено на границата на прехода и новите технологични деца, родени, както често чувам „с телефони в ръцете“.Ръце на поколения

Разбира се, психическата еволюция не е толкова скорострелна като техническата, и, Слава Богу, защото това запазва човешкото в нас. Но, все пак, има една значима разлика – децата днес са доста ограмотени на тема психология. Не говоря за зрялост и преживявание, говоря за теория и достъпност. В България (не говоря за страните с традиции в психологията) днес знаят много добре каква е разликата психолог, психиатър и нямат драми и табута да споделят състоянията си със специалист. Ако погледнем науката тя се е погрижила за поколенческото разделение в любопитна теория. Когато става дума за поколения науката визира хора, които са родени между две условни дати. Този период е обикновено 25-30 години.

Баба ти, едно време все на психолози ходеше!

Разбира се, има определени исторически основания като критерии, в които те условно се слагат в някакви определени рамки. Обикновено – това е преживяването на някакво историческо, значимо за общностите събитие. Най-общо, всяко поколение има подобен профил, по нещо си приличат. Аз бих добавила, в България си приличат например по начина , по който гледат на психологията. Това е мой критерий за водораздел, както споменах по-горе. Общо взето младите, с които аз се срещам не са онези, които биха се шегували така – „Къв психолог, бе, едно време майка ми оправяше чакрите с два шамара“. Затова, ако сте от това поколение, в което всеки сам си се справяше с душевните рани, да знаете, че днес, децата са много напред по темата и вместо да си слагат сами диагнози, по-добре е да удовлетворите желанието им да получат специализирана помощ. По-зряло е от – „стегни се“, „не се лигави“, „едно време баба ти само на психолози ходеше“ и други.

Бърз преглед на поколенията според соцалната наука, мисля, че ще ви ориентира.. Няма да се връщам в поколенията , родени 1925 и 1945 (Тихото поколение, ако сте от него, надявам се да сте мъдър възрастен – даващи обич баба или дядо), нито към тези родени след войната до средата на 60-сетте – Бейби бумърите – надявам се вие да сте се справили като родители на поколението X и те да са загрижени и обичащи ви) В момента активно е то – X, в което съм и аз – 1965-1979. Те повечето вече са родители на зрели възрастни, и млади баби и дядовци на децата на децата си. Поколението, наречено Y или милениълите са родените в средата на осемдесетте до към 2005 г. Поколението, наречено Z – включва децата, родени от средата на деведесетте до 2010. Сред тях има все още има тийнейджъри.

Поколението АЛФА

Конфликтът между поколенията! А ти от кое поколение си?

Най-новите юноши идват от така нареченото поколение Алфа, което са родените между 2010 г. и 2024 г. Това поколение според науката е на поколението Y или на Милениълите. Те обикновено са хората в България, които нямат притеснения да се насочат при специалист, психолог, ако детето им сподели с тях, такава нужда. Аз самата мисля, че големите катаклизми са исторически водораздели и децата, които влязоха в своето детство и юношество през 2022 ще бъдат вероятно ново поколение, това, разбира се, само историческата дистанция ще покаже.

Психолог Антония Янакиева

Психолог Антония Янакиева

Работя основно с тийнейджъри и възрастни. Проблематиките с които най-често се сблъсквам са:
Влошени осношения дете-родител, слаба социализация, агресия, преживяно насилие, LGTBQ приемане, родителско отчуждение, тревожност, депресия, екзистенциални кризи.

Психолог Антония Янакиева

Конфликтът между поколенията! А ти от кое поколение си?

Работя основно с тийнейджъри и възрастни. Проблематиките с които най-често се сблъсквам са: Влошени осношения дете-родител, слаба социализация, агресия, преживяно насилие, LGTBQ приемане, родителско отчуждение, тревожност, депресия, екзистенциални кризи.