Знаете ли, че има различни видове депресия? Често хората употребяват думичката „Депресия“, без да знаят какво точно означава и в какво се изразява. Нека хвърлим малко светлина върху тази неприятна диагноза. При всички видове депресия, признаците и симптомите варират по брой, време и честота варират различно, но етапите на протичане са сходни. В зависимост от пола, възрастта и културните характеристики, хората имат различни симптоми и тежест на състоянието.

Кое отключва депресията?

Проучванията показват, че депресията има фазово протичане, тоест периодите на нормално настроение се редуват с депресивни епизоди. Състоянието често не е в следствие на една причина. Може да се отключи от житейска криза, травматично събитие, както и да не е в следствие на конкретен стимул, а да се случи „спонтанно или неусетно“. Има  много фактори, за които се счита, че допринасят за отключването на депресия, като това са някои от по-често срещаните:

 • Травма – Едва ли има някой, който не е преживявал някаква травма в живота си, но тук значение има, не толкова самото травматично събитие, колкото нашето отношение към него. В зависимост от това, как човек е преминал през определени житейски кризи, в дългосрочен план се формира неговото отношение към страхът и стреса, което от своя страна е важен фактор при отключването на депресия.
 • Генетични фактори – често разстройствата на личността се срещат и при други членове в семейната линия.
 • Промени в мозъка – Както ще видите по-надолу в текста, депресията може да бъде ендогенна и да се дължи на промени в биохимията на мозъка, като серотонинов дефицит и др.
 • Злоупотреба с алкохол/лекарства: повече от 30% от хората употребяващи алкохол или психоактивни вещества отключват депресивни и тревожни разстройства;

Най-често срещаните видове депресия

Ендогенна депресия

Какви видове депресия съществуват?

Депресиите по своята същност се делят на ендогенни (произхождащи, образуващи се в организма) и реактивни (произхождащи от външен фактор на който реагираме). При ендогенната депресия наблюдаваме недостиг на определен хормон, като – серотонин, норадреналин, допамин и др. Когато в организма ни липсва достатъчно количество от тях се нарушава нормалната хомеостаза (способността на организма да регулира и поддържа вътрешната си среда стабилна). При такова състояние, човек може да е тъжен без причина, да няма желание и сили да се движи, да изпитва апатия или вина, както и неспособност да изпълнява всекидневните си дейности, дори в периоди, в които няма реална предпоставка за това. При този тип депресия е необходимо консултация с психиатър , както и назначаването на медикаментозно лечение в съчетание с психотерапия.

Реактивна депресия

Срещана още и като ситуационна депресия е състояние, което се характеризира като отговор на стресогенни събития, като загуба и смърт, раздяла, освобождаване от работа, развод и други. Тези и подобни събития биха могли да доведат до реактивна депресия, тъй като психиката на човек понякога се нуждае от време за да се справи и адаптира към новата реалност. Реактивната депресия често е придружена от тревожност и раздразнителност, тъга и гняв, чувство на безпомощност, смущения в съня, сърцебиене и други. Често хората прибягват до употребата на психоактивни вещества- като алкохол, наркотици или медикаменти без предписание, което допълнително влошава състоянието. Обичайно реактивната депресия се повлиява добре от психотерапия и няма нужда от медикаментозно лечение.

Депресивен епизод

Най-честата и типична форма на депресия е депресивният епизод. Един епизод продължава от няколко седмици до една година, но винаги е по-дълъг от 2 седмици. Единичен депресивен епизод се нарича униполярен епизод. Приблизително една трета от засегнатите хора преживяват само един епизод или „фаза“ през живота си. Въпреки това, ако човек не получи подходящо лечение за депресия, съществува риск от повтарящи се депресивни епизоди в бъдеще.Какви видове депресия съществуват?

Депресивен психотичен епизод

Специална форма на депресивен епизод е психотичната или налудна депресия. Психозата е състояние, при което хората виждат или чуват неща, които не съществуват (халюцинации) и/или имат фалшиви идеи или вярвания (заблуди). Има различни видове заблуди като самообвинение без причина (налуда за вина), финансов крах (налудност на бедност), усещане за неразбираема болест (хипохондрични налудности). Хората с налудна депресия почти винаги се нуждаят от стационарно психиатрично лечение. Психотичните епизоди могат да бъдат както униполярни, така и биполярни.

Периодично (рецидивиращо) депресивно разстройство

Когато депресивен епизод се повтори, това е повтарящо се депресивно разстройство или голямо депресивно разстройство, което обикновено започва в юношеството или ранната зряла възраст. При този вид депресия, депресивните фази, които могат да продължат от няколко месеца до няколко години, се редуват с фази на нормално настроение. Този тип депресивно разстройство може сериозно да повлияе на живота на  човек. Позната още, като „класическа“ или „клинична“ депресия.

Маскирана депресия

Не всички видове депресия стават достояние за околните. При скритата депресия, емоциите са обърнати навътре и човек може да не показва външно, че има страдание. При нея може да се наблюдава, отказ от социални контакти, лошо настроение, избягване на определени хора и места или обратно, засилена комуникация и активност, игнориране на проблематиката, чрез гняв и отричане. Маскираната депресия, често се диагностицира грешно или късно, а за откриването и е необходима обстойна клинична картина и преценка. 

Следродилна депресия

Наричана още и постродилна депресия е състояние, което най-често се дължи на спад в нивата на хормоните (естроген прогестерон и др.) на майката след раждане. СЛД може да е комбинация от емоционални и физически фактори. Заемането на нова социална роля, а именно ролята на майка, може да бъде много стресиращо за една жена. Необходимо е време за адаптация към всички съпътстващи промени (в съня, във външния вид на жената, в партньорските отношения и т.н.), които идват с чудото, наречено дете. Почти всички майки изпитват така наречения „бейби блус“ синдром, от няколко часа до няколко дни след раждането, който се характеризира със силна умора, раздразнителност, тъга и притеснение, което е нормално и отшумява, но има и такива, при които симптомите са по-силни и продължителни и могат да преминат в следродилна депресия. 

Какви видове депресия съществуват?

Тежката следродилна депресия може да се проявява и като:

 • Халюцинации
 • Отхвърляне на детето
 • Дезориентация
 • Натрапливи мисли
 • Неадекватно или хаотично поведение
 • Ненавист към партньора
 • Превръщането на незначителни неща в проблем
 • Параноя

Дистимия

Дистимията се проявява с по-леки симптоми от депресивен епизод или повтарящата се депресия. Разстройството обаче е постоянно, като симптомите продължават много по-дълго, най-малко 2 години, понякога десетилетия, поради което се нарича „хронична депресия“. Това разстройство е униполярно и също влияе върху нормалното функциониране на човек. Този тип депресия понякога се развива в по-тежка форма (голям депресивен епизод) и ако това се случи, се нарича двойна депресия.

Биполярна депресия тип I

Това е типът депресия при биполярно разстройство, наричано по-рано маниакално-депресивно заболяване или Циклофрения и е по-рядко срещано от униполярната депресия. Състои се от редуващи се депресивни фази, фази на нормално настроение и така наречените маниакални фази. Маниакалните фази се характеризират с прекомерно приповдигнато настроение, свързано с хиперактивност, тревожност и намалена нужда от сън. Манията засяга мисленето, преценката и социалното поведение, причинявайки сериозни проблеми и трудности. След маниен епизод хората често изпитват депресия. Най-добрият начин да опишем тези „емоционални катаклизми“ е да бъдем на върха на света и да изпаднем в дълбините на отчаянието. Биполярното разстройство спада към така наречените психотични разстройства. Разликата между невротично и психотично разстройство е, че при второто се наблюдава, частична или пълна загуба на връзката с реалността.

Биполярна депресия, тип II

По-често повтарящи се депресивни епизоди. При това разстройство множество депресивни фази се редуват с фази на мания, но с по-слабо изразена еуфория.

Смесено тревожно-депресивно разстройство

При тревожно-депресивно разстройство клиничната картина е много подобна на депресията, но при депресията депресивните синдроми винаги са на първо място. В този случай както тревожните, така и депресивните симптоми са равномерно комбинирани.

Атипична депресия

Какви видове депресия съществуват?

Този тип депресия се характеризира със свръхчувствителност и промени в настроението, преяждане и сънливост/ отказ от храна и безсъния, пристъпи на паника. Този тип депресия спада към така наречената лека форма и може да бъде биполярна.

Сезонно депресивно разстройство

 

Този тип депресия е подобна на атипичната депресия и се появява сезонно с промяната на климата, обикновено през есента или пролетта. Обикновено, когато организмът се адаптира към промяната на времето или сезонът свърши, хората отново се връщат към нормалното функциониране.

Кратко депресивно разстройство

Това е по-лек вариант на депресия, засягащ по-често млади хора и характеризиращ се с кратки депресивни епизоди, продължаващи по-малко от 2 седмици.

Животът с депресия може да ви изглежда като трудна битка, но не трябва да се оставяте сами в това състояние. Независимо дали ще си помогнете с медикаменти, с психотерапия или с комбинация от двете, важното е да не оставате твърде дълго време в това състояние. Не забравяйте, че това е само период и е въпрос на време да излекувате вашата депресия, независимо от кой вид е тя!

Психолог Мартина Георгиева

Психолог Мартина Георгиева

Работя успешно с хора, преминаващи през депресивен епизод, екзистенциални криси, вътрешен конфликт.
Терапия при зависимости към алкохол и наркотици. Работа със семейства и други съзависими.

Психолог Мартина Георгиева

Какви видове депресия съществуват?

Работя успешно с хора, преминаващи през депресивен епизод, екзистенциални криси, вътрешен конфликт. Терапия при зависимости към алкохол и наркотици. Работа със семейства и други съзависими.