Как да преодолеем и продължим след раздяла
„Някои хора си мислят, че да продължаваш да упорстваш, да не се отказваш, е признак на сила. Понякога обаче по-голяма сила е нужна, за да се пуснеш и да продължиш“

Ан Ландерс

Раздялата с партньора най-често е една от най-дълбоките причини за преживяване на житейска криза. Всяка връзка има своите щастливи и болезнени моменти, особено при хора, които са изпитвали чувства един към друг. Стигне ли се до раздяла с човек, с когото до скоро сме имали общи мечти, планове, дом, семейство и общи спомени, започва мъчителен процес, в който често партньорите се „разпадат на парченца“.

Тогава възниква въпроса, как да продължим?

Как да преодолеем и продължим след раздялаНезависимо от това, какви са причините за раздялата: неразбирателство, изневяра, различия в мисленето, зависимост на един от партньорите , несходства, мултикултурни различия, необходимо е да се справим с чувствата си, които често са тъга, болка, обида, гняв, чувство за загуба на сигурност и подкрепа. Преди да осмислим раздялата като ново начало, често попадаме в капана на безсънието, липсата на апетит, болки в гърдите, депресия и неконтролирана тревожност, мислите ни непрестанно се въртят около това, какво е можело да направим, за да не се стигне до раздяла.

Стресовите хормони, адреналин, кортизол и норадреналин се покачват до толкова високи нива, че в първите дни след раздялата са описани много случаи на инфаркт, рязко се повишаване кръвното налягане и нивата на кръвната захар. „Душевната болка“ е толкова силна, че усещаме сърцето си като разбито, нашият мозък функционира като в състояние на абстиненция. При образни изследвания на хора след раздяла се установява активиране на същите зони като при кокаинова зависимост.
Ако все пак, раздялата е факт, важно е да открием своя ресурс , да преодолеем този етап и да продължим живота си качествено напред.

Как да направим това?

За да получим нужната подкрепа и разбиране от семейството, приятелите и близките си е необходимо да намерим сили да споделим болката от раздялата, която преживяваме. Обвиненията, квалификациите и оценките към бившия партньор не вършат работа.Приемането на раздялата и откриването на възможност за нов и по-щастлив етап от живота ни е по-смисления и полезен начин на мислене. Срещите с нови хора, в нова социална среда, пътувания до места, които отдавна са били мечта, но все не е имало време за тях, време за нови интереси и хобита, възстановяване на стари приятелства и контакти, планиране, свързано с нови мечти и цели са все начини за здравословно справяне с травматични раздели.

Емоционолното лечение е дълъг и мъчителен процес.

раздялаКогато душата страда е необходимо време, за да се възстанови напълно. Добре е да мислим повече върху това, как да се погрижа за себе си, за да се възстановя емоционално по-бързо? Добре е да не се връщаме в миналото, да бъдем повече в настоящето и да мислим за бъдещето. След всичко, което сме преживели е добре да оценим човека , в който сме се превърнали, след усилията, упоритостта и вярата в любовта, които сме инвестирали.

И не на последно място е необходимо да си дадем достатъчно време, за да се справим със собственото си темпо, защото всеки човек е уникален със способностите и ресурса, който притежава! Независимо от това, какво се е случило, ние сме тези, които избираме своето бъдеще и своето щастие.

Психолог Таня Тодорова

Психолог Таня Тодорова

Работя основно със семейства, които преминават през своя труден период. Партньорските взаимоотношения са дялът от психологията, който усещам като най-близък до мен. Да бъде любов!

Психолог Таня Тодорова

Как да преодолеем и продължим след раздяла

Работя основно със семейства, които преминават през своя труден период. Партньорските взаимоотношения са дялът от психологията, който усещам като най-близък до мен. Да бъде любов!